Giresun’da okul ziyaretleri kapsamında Sosyal Bilimler Lisesi ve Cumhuriyet Ortaokulu’nu ziyaret eden Kütük, proje okullarında yönetici görevlendirmeleri ve öğretmen atamalarında yapılan haksızlıklar ve norm fazlası öğretmenlerin tercih ve atama süreçleri ile ilgili Türk Eğitim Sen’in görüşlerini paylaştı.
Kütük ardından Giresun Şube’nin düzenlediği istişare toplantısına katıldı. Toplantıda Giresun şube yönetim, denetleme, disiplin kurulu üyeleri, ilçe temsilcileri ve kadın komisyonu üyeleri de hazır bulundu.
Kütük, Giresun’un ardından Bayburt’ta temaslarda bulundu. Bayburt Valisi Mustafa Eldivan’ı ziyaret eden Kütük, daha sonra Bayburt şube başkanı Ahmet Çalışkan ve üniversite temsilcimiz Doç. Dr. Alperen Tozlu ile birlikte Bayburt Ortaokulu ve Lisesi’ni ziyaret etti.
Orhan Kütük, Bayburt Şube’nin düzenlediği istişare toplantısına da katıldı. Toplantıda Bayburt şube yönetim, denetleme, disiplin kurulu üyeleri, üniversite ve ilçe temsilcileri, kadın komisyonu üyeleri hazır bulundu.
Genel Başkan Yardımcımız Orhan Kütük, Gümüşhane’de de bir dizi ziyarette bulundu. Kütük ilk olarak Gümüşhane İl Müdürü Şener Doğan’ı ziyaret etti ardından Gümüşhane Dumlupınar İlkokulu/Ortaokulu’nda eğitim çalışanlarıyla buluştu. Orhan Kütük ayrıca Gümüşhane Şube Başkanı Mustafa Fevzi Akçay, şube yönetim kurulu üyeleri, Trabzon 2 No’lu Şube Başkanı Metin İskenderoğlu ve Bayburt Şube Başkanı Ahmet Çalışkan ile birlikte Gümüşhane Üniversitesi Rektörü olarak atanan Prof. Dr. Oktay Yıldız’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
Orhan Kütük, daha sonra Gümüşhane Şubenin düzenlediği istişare toplantısına katıldı. Toplantıda Gümüşhane şube yönetim, denetleme, disiplin kurulları, üniversite temsilcilerimiz ve kadın komisyonu üyelerimiz de yer aldı.
Proje okullarında keyfiyet hâkim.
Toplantılarda bir konuşma yapan Genel Başkan Yardımcımız Orhan Kütük, proje okullarına yapılan öğretmen ve yönetici atamalarında yaşanan keyfiyete dikkat çekti. Kütük, “Ülkemizde akademik başarısı en yüksek öğrencilerin okuduğu-ki bu öğrenciler 21. Yüzyıl Türk Asrını inşa edecek nesildir-öğretmen ve yönetici atarken maalesef hiçbir kıstas aranmamaktadır. Tam bir keyfiyet hâkimdir.” dedi.
Tecrübeli, yüksek birikime sahip, liyakatli, ehliyetli, okulun hafızası olan, kurum kültürü taşıyan öğretmenlerimiz ve yöneticilerimizin şeffaflıktan uzak, denetlenebilir olmadan yürütülen bir sürecin kurbanı olduklarını bildiren Kütük, “4 yılını dolduran bu öğretmen ve yöneticilerimiz, görev süresi uzatılmayarak, ihtiyaç fazlası duruma düşürüldü ve onların yerlerine hangi saiklerle getirildiği belli olan kişilerin ataması gerçekleştirildi. Ne yazık ki bu okullar, bir kez daha siyasal/sendikal/ideolojik tahakkümlere, mensubiyetler üzerinden yürütülen bir sürece mahkûm edildi. Birtakım yapıların, stk’ların yönlendirmesiyle hareket edilerek, proje okullarının kalbine adeta mızrak saplandı” diye konuştu.
“Hamili kart yakınımdır” dönemi son bulmalı, bu okullara sınavla öğretmen ataması yapılmalıdır.
Proje okullarına atama ve görevlendirmelerde kriter getirilmesi gerektiğini kaydeden Kütük, “Milli Eğitim Bakanlığı’na önemli bir uyarıda bulunmak istiyoruz: Milli eğitim teşkilatını dışarıdan yapılar değil; ilçe müdürü, il müdürü, MEB Merkez Teşkilatı ve Milli Eğitim Bakanı yönetir. Proje okullarında bu yaşananlar, sürecin tamamen dışarıdan müdahalelere açık şekilde yürütüldüğünü ortaya koymaktadır. Bu minvalde proje okullarına yönetici ve öğretmen atamalarında adalet duygusu rencide edilmemeli, hak ve hukuku gözeten kriterler getirilmelidir.
Bu okullara nasıl sınavla öğrenci alımı yapılıyorsa, öğretmen atamaları da sınavla yapılmalı, başarılı olan öğretmenler bu okullara atanmalıdır. Proje okullarında yönetici görevlendirmeleri de MEB Yönetici Atama Yönetmeliği’ne tabi olmalıdır. Geleceğimiz olan çocuklarımızın yüksek puanlarla girdikleri bu okulların yönetimi, işleyişi ehliyetsiz, liyakatsiz kişilere teslim edilmemeli, dışarıdan yapılar proje okullarından uzak tutulmalı, ‘hamili kart yakınımdır’ dönemi son bulmalıdır. Unutulmamalıdır ki; fütursuzca ve şeffaflıktan uzak yapılan bu atama ve görevlendirmeler sadece öğretmenlerimizin moral ve motivasyonunu, çalışma barışını olumsuz etkilemekle kalmayıp, bu okullarda verim ve kaliteyi düşürmekte, nitelikli eğitim sunma kapasitesini azaltmakta, proje okullarının içini boşaltmaktadır” diye konuştu.
Angarya göreve hayır!
Kütük konuşmasında MEB’de görev yapan idari personel ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan personelin sorunlarına da değindi. Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan personelin bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız GİH Sınıfına geçirilmesi gerektiğini söyleyen Orhan Kütük, görev tanımları yapılmamış olan kamu görevlilerinin görev tanımlarının yapılmasını, memur ve hizmetlilerle ilgili mevzuatta yer alan ‘idarenin vereceği diğer görevleri de yapar’ ibaresinin kaldırılmasını istedi. Bu çalışanlara angarya görevler yüklenmemesi gerektiğini bildiren Kütük, “Kadroları dışında çalıştırılmalarının önüne geçilmelidir” diye konuştu.
En düşük akademisyen maaşı yoksulluk sınırının en az iki katı olmalıdır.
Üniversitelerle ilgili de önemli açıklamalar yapan Kütük, bilim üreten üniversitelerimizin en önemli aktörlerinden olan akademisyenlerimizin maaşlarının yükseltilmesinin eğitimimizin geleceği açısından büyük önem teşkil ettiğini söyleyerek, “Akademisyenlerimizin tüm enerjisini, bilgi birikimini, tecrübesini akademik hayata yansıtması gerekir. Bunun için de akademisyenlerimizin aklında fikrinde geçim kaygısı olmamalıdır. Onların kendilerini tamamen bilim üretmeye adayabilmelidirler. Bu noktada en düşük akademisyen maaşı yoksulluk sınırının en az iki katı olmalıdır” dedi. Kütük ayrıca akademik yeterliliği sağlayan tüm bilim insanlarına kadro ve kontenjan sınırı olmaksızın unvanlarının verilmesini de istedi.
13/b-4 maddesinin rektörlerin keyfi kullandığı bir düzenleme olmaktan çıkarılmalıdır.
İdari personelin sorunlarına da değinen Kütük, tüm idari kadroların atamalarının görevde yükselme sınavı ile yapılması gerektiğini bildirdi. 13/b-4 maddesinin rektörlerin keyfi kullandığı bir düzenleme olmaktan çıkarılması gerektiğini belirten Kütük, “Üniversitelerde 13/b-4 maddesi uyarınca yapılan geçici görevlendirmelerde, personelin rızası bağlayıcı olacak şekilde kanuni düzenlemeler yapılmalıdır” diye konuştu.
Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının açılması zorunlu olmalıdır.
Kütük, kurumlarda görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının açılmasının zorunluluk haline getirilmesini talep ederken, bu sınavların periyodik olarak yapılmasını istedi. Kütük ayrıca, “Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personel, bitirdikleri okuldan aldıkları unvanlara göre sınavsız olarak bir üst kadroya geçirilmelidir” dedi.

































